Maydanozgiller ailesine adını veren, yeşil renkli, damarlı, tüysüz ve otsu bir bitkidir. Anayurdu Güney Afrika'dır. Ilıman kuşaktaki her yerde yetişebilir.
Nemli ve sulu toprakları sever. Boyu 50-80 santimetre arasındadır. Kereviz yaprağına da benzeyen yaprakları saplı, tüysüz, parçalı ve kokuludur. İkinci yılında açan çiçekleri şemsiye biçiminde ve beyaz renktedir.
Maydanoz meyvesi koyu renkte ve armut biçimindedir. Boyu 2-3 milimetre olan meyveleri bazı bölgelerde baharat olarak tüketilir. Hem taze hem de kurutularak kullanılabilir. Kurutulan yaprakları toz haline getirilerek baharat yapılır. Baharatı karışımlarda da, tek başına da tercih edilebilir.
Maydanozun yaprağı, tohumu ve kökü sebze ve baharat olarak tüketilebilir. Sağlık açısından da pek çok faydası vardır. Vücuttaki ödemi ve idrarı söker. Ayrıca A, C, K vitaminleri ve demir bakımından çok zengin bir besindir.
0 yorum:
Yorum Gönder